Депутатите се захващат с удължаването на бюджета преди празниците. Точката се очаква да

...
Депутатите се захващат с удължаването на бюджета преди празниците. Точката се очаква да
Коментари Харесай

Депутатите се захващат с удължаването на бюджета преди празниците

Депутатите се захващат с удължаването на бюджета преди празниците. Точката се чака да влезе за разискване още в сряда, написа NOVA. По-голямата част от партиите вкараха оферти сред четенията, при някои от тях има консенсус.
Прочетете още
Например - нарастване на данъчните облекчения за млади фамилии от 600 на 900 лева Индексиране на пенсиите по швейцарското предписание или предстоящо нарастване към 12%. Възможност за прекачване на майчинството на баби и дядовци след навършване на 6 месеца на детето, еднократна помощ и за учениците във втори, трети и четвърти клас.

В главната бюджетна комисия обаче  към този момент има и отхвърлени редица оферти, измежду тях -  повдигане на минималната работна заплата и повишение на оптималния застрахователен приход.

Въпреки рестриктивните мерки на финансова рамка, партиите заложиха на редица обществени ограничения, част от които към този момент бяха признати от комисиите. Други даже не бяха позволени за разглеждане.

„ Най-важната обществена мярка е актуализиране на швейцарското предписание и чакаме следващата година пенсиите да бъдат нараснали с 15 %. Нещо ново - в интерес на бизнеса, е опцията след 6 месеца майчинство да бдъе трансферирано на баба или дядо на детето. Така майката може да се върне на работа ”, сподели Искрен Митев от Политическа партия.

Предложението за нарастване на минималната работна заплата, която да стане 50% от междинната и на Политическа партия, и на Българска социалистическа партия, беше отхвърлено.

 „ Ние настояваме това да бъде признато, защото дори и при 850 лева минималната работна заплата  ще бъде най-ниската за Европейски Съюз ”, съобщи проф. Румен Генчев от Българска социалистическа партия.

ГЕРБ обаче са безапелационни – по-голямата част от предложенията  застрашават  финансовата непоклатимост на страната.

„ Целия този популизъм ще излезе скъпо на нас, жителите и на бизнес ”, счита Александър Иванов от ГЕРБ.

„ Възраждане ” също предизвестяват:

„ когато нямаме ясно държавно управление и бюджет, имаме едно наддаване. Затова сме се постарали за съответни оферти, тъй като Българска социалистическа партия и Политическа партия вършат всичко допустимо да се надцакват с цел да покажат кой е по-социален ”, разясни Цончо Ганев.

Движение за права и свободи, Демократична България и БВ  през днешния ден отхвърлиха коментар.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР